Det är verkligen något extra med ett restaurangbesök vid chef's table. Att kunna se hur rätterna skapas och sedan känna smaken. I den här guiden har vi samlat restaurangerna där du kan uppleva finsushi från chef's table. Omakase är ett japanskt uttryck som betyder ”det är upp till dig”. Du lämnar valet helt i kockarnas händer och får en unik matupplevelse.
Förr i tiden hade sushibarer i Japan ingen meny utan du satte dig i baren och blev serverad det bästa de hade för dagen. Den internationella trenden med chef's table är något som syns mer och mer i Stockholm de senaste åren. Med chef's table menas restauranger som har bord i anslutning till köket, oftast med höga barstolar men inte alltid.
Västmannagatan 17, Stockholm
Hos prisade Nana sitter du vid matbaren och låter smaklökarna fröjdas i en finstämd och spännande matupplevelse. Här serveras säsongens bästa rätter i en japansk-nordisk upplevelse på bästa chef's table-manér.
Rådmansgatan 23, Stockholm
Dashi fokuserar på smaker och traditioner från den japanska matkulturen och livsstilen. Stämningen i restaurangen är livfull, unik och noga avvägd upplevelse. De har 8 platser runt baren framför kockarna och serverar en "Osusume", rekommenderad, avsmakningsmeny.
Upplandsgatan 45, Stockholm
På Sushi Sho serveras Omakase+Tsumami, vilket innebär att kocken väljer och tillagar det som är bäst för tillfället i en servering i taget. Råvarorna är främst skandinaviska och europeiska. Lokalen är liten och intim med rum för endast 16 sittplatser.
Västmannagatan 48, Stockholm
Jashim Uddin lämnade Bangladesh för att studera i Tokyo och återvände hem sju år senare som tränad sushikock. Efter bara några dagar gick nästa flyttlass till Stockholm och öppnade hyllade Minako vid Odenplan. Här serveras en prisvärd omakase-meny.
Sergelgatan 18, Stockholm
Hos Soyokaze serveras Omakase, kockens val av rätter, under två sittningar per kväll. En middag på Soyokaze är en exklusiv upplevelse med endast 12 platser i lokalen. Ett hantverk med råvaror av allra högsta kvalitet.
Brunkebergstorg 4, Stockholm
I anslutning till syskonkrogen Tak ligger Unn, en liten krog där kocken serverar en omakasemeny efter säsong och råvaror, allt regissserat av Frida Ronge efter devisen "nordiska råvaror tillagat med japanska tekniker".
Andra restauranger som har chef's table.
Kammakargatan 22, Stockholm
En varm bistroatmosfär med en meny skapad ur Danyel Couets franska matminnen.
Brunkebergstorg 6, Stockholm
Hyllad restaurang, bistro, bar och takterrass.
Kronobergsgatan 37, Stockholm
Johan Jureskogs prisade restaurang för köttälskare.
Lilla Nygatan 21, Stockholm
Kvarterskrog i litet format med sydeuropeiska vibbar.
Nytorget 6, Stockholm
Populär kvarterskrog och cocktailbar vid Nytorget.
Västmannagatan 69, Stockholm
En riktig fullträff! Trivsel och stor smakglädje till rimligt pris.