I år firar Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling, Årets Kock - SM i professionell matlagning, 40 år. BokaBord är stolt samarbetspartner av detta arrangemang och har skapat denna unika guide med restaurangerna i Sverige, från norr till söder, som drivs av Årets Kock-vinnare genom åren.
Här är restaurangerna som drivs av vinnare i SM i professionell matlagning, Årets Kock.
Sveavägen 44, Stockholm
Vinnaren av Årets Kock 2022, Jessie Sommarström, är ansvarig för innovation och hållbar utveckling på Urban Deli i Stockholm fram till den 31 oktober, då hon slutar och gör sig redo för nya äventyr. Urban Deli har flera lokaler i stan där restauranger, barer, caféer, delis och matbutiker samsas under samma tak, plus en takterrass på Sveavägen.
Julita Gård Värdshuset, Katrineholm
Restaurangen vid Julita Wärdshus drivs från och med 2023 av ägarna bakom Michelinkrogen Aira i Stockholm. Gustav Leonhardt vann Årets Kock 2021 är kökschef på Julita Wärdshus och ansvarar för restaurangen som serverar en fast avsmakningsmeny, med fokus på nordiska och lokala sörmländska huvudråvaror. Restaurangen är nu stängd för säsongen 2023 och Gustav fokuserar främst på den internationella kocktävlingen Bocuse d’Or.
Torkel Knutssonsgatan 24, Stockholm. Årets Kock-vinnaren 2020 Ludwig Tjörnemo hittar man nu på Celeste på Södermalm. Här serveras en avsmakningsmeny eller hantverkscocktails och smårätter på Lilla Menyn. På innergården finns en opretentiös och levande á la carte meny med fokus på grillat.
Risåsgatan 8, Göteborg
Martin Moses vann Årets Kock 2019 och driver sedan hösten 2021 sin första egna restaurang, Human i Göteborg. Här serveras avsmakningsmenyer och dryckespaket där hållbarhet och kvalitet är genomgående för allt från mat till inredning.
Slussen 415, Henån. Årets Kock-vinnaren 2018, David Lundqvist, jobbar nu som kökschef på det svenska musikhotellet Slussen Pensionat på Orust. Här är den lokala råvaran i fokus för rena och spännande smaker – enkelhet med hög finess.
Torggatan 1, Sundsvall
Vinnaren av Årets kock 2017, Johan Backéus, driver tillsammans med partnern Birgit Malmcrona Naturaj i Sundsvall. Naturaj är en ny-nordisk restaurang med inspiration från Japan.
Långenäsvägen 150, Hällsnäs
Thomas Sjögren vann Årets Kock 2015 och återfinns nu på Signum, längst ut på Långenäs udde vid Hällsnäs Hotell & Restaurang. Här serveras en avsmakningsmeny med 18 serveringar med fokus på fisk och skaldjur med inslag från grönsakslandet, bondgården och den vilda svenska naturen. Han driver sedan tidigare Grano i Göteborg och på Smögen, de tre krogkoncepten på Stora Hotellet i Fjällbacka och Skärets Krog & Café på Smögen.
Skånegatan 79, Stockholm
Filip Fastén, Årets Kock-vinnare 2014, fick en stjärna i Guide Michelin för restaurang Agrikultur tillsammans med Joel Åhlin. Agrikultur har stängt, men Filip har på senare år hållit igång bakfickan Bar Agrikultur på Södermalm såväl som andra projekt och restauranger, däribland Den Gyldene Freden i Gamla stan och GT-Villan på Gotland.
Västmannagatan 69, Stockholm
Bakom kvarterskrogen Lilla Ego står krögarna Daniel Räms (vinnare av Årets Kock 2013) och Tom Sjöstedt (vinnare av Årets Kock 2008) som lyckats hålla i hajpen kring krogen och den höga kvalitén i flera år.
Sankt Eriksplan 1, Stockholm
Klas Lindberg vann Årets Kock 2012 och driver idag krogen Portal. Här lagas okomplicerad mat, med tydliga smaker och bra råvaror i en gastronomisk helhet.
Tomas Diederichsen vann Årets Kock 2011 och driver sedan 2017 Restaurang Varvet på Högmarsö under somrarna. Han och hans fru Klara Diederichsen driver även restaurangen Garaget hemma i sitt villagarage, där all mat lagas i parets hemmakök. Garaget är det personliga alternativet för vad du än vill göra kring mat och vin. Mysigare än krogen och roligare än hemma eller kontoret.
Postgatan 16, Göteborg
Gurras drivs av Årets Kock-vinnaren 2010, Gustav Trägårdh. Gurras är en modern restaurang där kulturer och maträtter från hela världen tolkas, möts och presenteras i nytänkande serveringar.
Karl XII:s Torg, Stockholm
Karl XII:s torg, Stockholm. 2009 vann Viktor Westerlind Årets Kock och idag driver han Operakällaren som har en stjärna och hela fem röda bestick i Guide Michelin och är även medlem i "Les Grandes Tables du Monde/Traditions & Qualité" - en sammanslutning av världens förnämsta restauranger.
Biskopsvägen 9, Stockholm
Tommy Myllymäki vann Årets Kock 2007 och driver restaurang Aira som har två stjärnor i Guide Michelin sedan 2023. Den gastronomiska upplevelsen på Aira följer säsongerna och är inriktad på nordiska huvudråvaror och tekniker, men med smaksättningar från hela världen.
Scheeletorget 1, Lund. Peter J Skogström vann Årets Kock 2006 och driver idag PJs Inspiration och 8 olika restauranger i Lund och Malmö genom Smarta Kök tillsammans med Patrik Alemo.
Regeringsgatan 71, Stockholm
Stefan Eriksson vann Årets Kock 2005 och driver idag Stockholms förmodligen mest konceptuella restaurang, Brutalisten. Konstnären Carsten Höller står för konceptet där en råvara står i fokus för ett kulinariskt och konstnärligt utforskande. Restaurangen följer Höllers tretton punkter långa brutalistiska köksmanifest, vars utgångspunkt är att en och samma rätt endast får bestå av en enda råvara.
Tegelbacken 2, Stockholm. Markus Aujalay vann Årets Kock 2004 och driver idag Tegelbacken och Winterviken i Stockholm. På Tegelbacken serveras okonstlad och smakrik mat i form av mellanrätter. Miljön är varm och färgrik med ett stänk av glamour.
St Eriksgatan 46D, Stockholm
Årets Kock-vinnren 2003 Magnus Lindström driver idag Swedish Taste matstudio. Här kan du gå en matlagningskurs, hålla en konferens, ha fest eller samla dina vänner kring en matlagningskväll.
Michael Björklund vann Årets Kock 2000 och driver idag Smakbyn på Åland. Här finns bland annat en restaurang, bränneri, en bod där de säljer egenproducerade produkter och möjlighet att delta i dryckesprovningar och matlagningskurser.
Sveavägen 77, Stockholm
1999 vann Karl Ljung Årets Kock och idag driver han L'Avventura, som är en exklusiv restaurang med två barer och traditionell italiensk mat.
Robert Nilsson vann Årets Kock 1998 och är nu VD för storsatsningen Maryhill Estate i Skåne. Förutom två restauranger får hotellet 163 rum, 4 pooler, 16 möteslokaler och 7 barer. Omförvandlingen av Örenäs Slott står klar 2024.
Nygatan 29, Linköping
Jonas Dahlbom vann Årets Kock 1996 och driver nu Dahlboms Mat & Bar och Bar Kusinen tillsammans med sin fru. Dahlboms Mat & Bar är en personliga pärla i centrala Linköping där du är lika välkommen att äta en stor middag som att glida in för något litet i baren. Kusinen är Dahlboms stökiga kusin från landet, en cocktailbar med asiatisk streetfood.
Johannebergsgatan 24, Göteborg
Stefan Karlsson vann Årets Kock 1995 och är nu verksam i Göteborg. Han driver sedan 2010 Götaplatsgruppen med restaurangerna SK Mat & Människor som fick en stjärna i Guide Michelin samma år den öppnades, Toso, Mr. P, Bar Himmel och at Park. Stefan har även erfarenhet av 28+ samt egna restaurangen Fond, även den med en Michelinstjärna, som han valde att lägga ner när han startade SK Mat & Människor.
Kristina Pettersson vann Årets Kock 1988 och driver idag Värdshuset Flottaren i Vansbro. Värdshuset har under åren kommit att bli en naturlig mötesplats där älvar, vägar och människor möts.
Fredrik Eriksson vann Årets Kock 1987 och idag driver han Långbro Värdshus i Stockholm. På Långbro Värdshus kan du njuta av en skön atmosfär och personligt bemötande i vänlig miljö. Här serveras god mat på råvaror i säsong i restaurangen. Fredrik driver även Restaurang Nationalmuseum i Stockholm.
Fjäderholmarna, Stockholm
Gert Klötzke vann Årets Kock 1986 och han är bland annat konstnärlig ledare för julbordet på Fjäderholmarnas Krog & Magasin sedan sexton år tillbaka. 2022 skapade han ett populärt viltjulbord. Krogen byggdes 1985 och har sedan dess blivit en riktig skärgårdsklassiker. Här serveras svenska skärgårdsrätter med de finaste råvarorna säsongen har att erbjuda och härliga smaker från den svenska sommaren. Öppet under sommarhalvåret, samt för julbord.
Resturanger som innehar en eller flera Michelinstjärnor.
Humlegårdsgatan 17, Stockholm
Fine dining lagad över öppen eld och med förfluten kokkonst.
Viktoriagatan 12, Göteborg
Modern västsvensk gastronomi när den är som allra bäst.
Svartlösavägen 52, Stockholm
Tvåstjärnig Michelinkrog i hjärtat av Älvsjös villakvarter.
Tegelgårdsgatan 5, Malmö
Kreativ skånsk gastronomi till nya nivåer.