Sverige har en fantastisk restaurangscen med 60 restauranger som genom åren erhållit minst en stjärna i den mytomspunna Guide Michelin. För närvarande har 19 restauranger i Sverige en, två eller tre stjärnor.
Michelinguidens bedömningar uppdateras en gång per år och under utdelningen i juni 2023 fick Thomas Sjögrens restaurang Signum i Mölnlycke sin första stjärna. Frantzén är fortfarande ensam i landet med tre stjärnor.
Klara Norra Kyrkogata 26, Stockholm
Det säger något om ambitionsnivån om man stänger en av Sveriges mest hyllade restauranger med två stjärnor i Guide Michelin för att utveckla och bygga nytt. På ny plats och med nytt koncept så har stjärnkrögaren Björn Frantzén både infriat de skyhöga förväntningarna och lyckats med det som ingen annan svensk restaurang tidigare gjort, att erhålla tre stjärnor i Guide Michelin.
Svartlösavägen 52, Stockholm
Teamet bakom Aloë har erfarenhet från bland annat Mathias Dahlgren, Operakällaren och Esperanto och har dessutom mottagit flera internationella priser för sin matlagning. I Aloë har de tagit sin kreativitet och fantasi utanför Stockholms innerstad och skapat en fantastisk restaurang. 2023 öppnade de restaurangen Black Milk Gastro Bar på Östermalm där de serverar Omakase tillsammans med välsmakande drycker.
Tegelgårdsgatan 5, Malmö
Malmös enda tvåstjärniga krog som tar kreativ skånsk gastronomi till nya nivåer. Ebbe Vollmer och Mats Vollmers ambition är att presentera och servera det bästa Skåne har att erbjuda utifrån säsong, råvaror och natur.
Biskopsvägen 9, Stockholm
Att Tommy Myllymäkis storsatsning på Djurgården skulle belönas med en stjärna på utdelningen i september 2021 var väntat. I en avskalad miljö med närhet till vattnet serveras både à la carte och en avsmakningsmeny. 2023 tilldelades Aira sin andra stjärna.
Humlegårdsgatan 17, Stockholm
Tillbaka till rötterna genom uråldrig teknik och ett tillvägagångssätt från svunna tider. Maten tillagas över öppen eld i eldgrop, vedugn och vedspis. Ekstedt inhyser en rustik miljö och ger gästen en härlig mix av eld, rök och aska. Menyn varierar över säsongen med Norden i fokus.
Viktoriagatan 12, Göteborg
Restaurang Koka erbjuder modern gastronomi med en västsvensk touch. Här erbjuds en mycket flexibel meny där gästerna själva har inflytande över huvudråvara och kan välja mellan 3-7 rätter. Restaurangen hette fram till februari 2014 Kock och Vin.
Storgatan 22-24, Växjö
PM & Vänner har länge ansetts vara en av Sveriges bästa restauranger. Skog, äng och sjö med lokalt fokus ligger till grunden för PM & Vänners matlagning och i kombination med designhotellet blir den småländska pionjären ett näst intill perfekt resmål.
Södra Vägen 45, Göteborg
En elegant bistro med en säsongsbetonad meny. Bakom restaurangen står svensk-australiska paret Anna Dahllöf och Cameron Irving. På Project kan du antingen välja avsmakningsmeny eller beställa rätterna separat till ett gott glas vin i baren.
Johannebergsgatan 24, Göteborg
Har som ambition att besöket ska kännas glatt, okomplicerat och personligt i en avslappnad miljö. Maten har en svensk prägel med fokus på lokala råvaror. Ett ovanligt öppet kök utan väggar vilket leder till en möjlighet att interagera med kockarna utöver det vanliga.
Upplandsgatan 45, Stockholm
Litet till formatet men stor i smakupplevelsen. Detta hål i väggen serverar sushin “edomae”, vilket innebär att det sker enligt samma tradition som i Tokyo men med skandinaviska och europeiska råvaror. Serveringen består av 15 rätter och totalt finns 16 sittplatser.
Rådmansgatan 16, Stockholm
Kockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman erbjuder sedan sex år tillbaka på fine dining med ursprung i det nordiska köket. Dessutom driver de asiatiska Misshumasshu i Birger Jarlspassagen och cocktailbaren Nori Bar vägg i vägg. 2023 öppnade SOLEN i Slakthusområdet, deras största restaurang någonsin.
Norrlandsgatan 24, Stockholm
Hos restaurang Nour kombinerar Sayan Isaksson asiatiska inslag med svenska ingredienser på ett originellt sätt. Det här är hans andra Michelinstjärna i karriären. 2017 tilldelades han utmärkelsen för sin numera nedlagda restaurang Imouto.
Rydöforsvägen 7A, Rydöbruk
Knystaforsen öppnade mitt under pandemin och är en familjedriven restaurang på landsbygden utanför halländska Rydöbruk. I ett inrett gammalt sågverk vackert beläget mellan floden och skogen sätter man naturen i centrum i allt man gör från exceptionella lokala ingredienser till skicklig kokkonst över öppen eld. Knystaforsen belönades även med en grön stjärna för sin hållbara gastronomi.
Långenäsvägen 150, Hällsnäs
När Restaurang Signum öppnade längst ut på Långenäs udde vid Hällsnäs Hotell & Restaurang var det tänkt att bli flaggskeppet bland Thomas Sjögrens restauranger. Det blev en kanonstart och de belönades med en Michelinstjärna 2023 och en del av motiveringen var ”Köket levererar rätter fulla av djup och raffinemang och den röda tråden är fisk och skaldjur”.
Fantastisk service, god mat och okomplicerat i all sin enkelhet – ibland är framgångsreceptet inte svårare än så. Bhoga har en flexibel avsmakningsmeny från 3 till 9 rätter och det nordiska köket står i fokus med inslag från västkusten.
Etoile fick sin första stjärna i februari 2020. Etoile har plats för 26 gäster per sittning och det går att välja mellan 2 menyer med 18 innovativa serveringar. Den kreativa menyn är internationell med en bakgrund i vällagad mat och med hantverk och teknik i fokus.
Fine dining av det mer traditionella slaget med vita dukar och tända ljus och en svensk-fransk inriktning på köket. Stor och imponerande vinkällare vilket borgar för utsökta smakkombinationer som gifter sig med avsmakningsmenyn eller á la carten.
En institution på den svenska restauranghimlen. Här serveras haute cuisine av yppersta klass signerad Stefano Catenacci och hans kockar. Påstås ha Sveriges vackraste matsal med fantastiska kristallkronor och härliga väggmålningar. Menyn är flexibel och kan anpassas beroende på hur hungrig man är. Operakällaren återfick sin stjärna 1998, förlorade den igen 2010 men återfick den 2014.
Restaurang Äng vid Ästad Vingård serverar en avsmakningsmeny på råvaror från det halländska landskapet. Namnet kommer från att många av ingredienserna till kvällens meny plockas på ängar och i skogar kring restaurangen på morgonen. Vinerna som serveras kommer dels från den egna vingården, dels från europeiska vinproducenter. Det kreativa arbetet på ÄNG leds av Filip Gemzell.
Guide Michelin är en prestigefylld restaurangguide som ger ut en årlig lista över restauranger som har utmärkt sig på olika sätt, som genom att ha hög kvalitet på maten, service, och miljö. För att få en stjärna i Guide Michelin måste en restaurang uppfylla höga kriterier inom dessa områden. Guide Michelin ger ut olika stjärnor för olika nivåer av kvalitet, där en stjärna är en mycket hög utmärkelse.
En stjärna: En mycket bra restaurang i sin kategori.
Två stjärnor: Utomordentlig matlagning, värt en omväg.
Tre stjärnor: Exceptionellt bra kök, värt en egen resa.
Michelinguidens utmärkelse Bib-gourmand som garanterar vällagad mat till rimliga priser.
Roslagsgatan 6, Stockholm
Levande meny, naturliga viner och alltid lika goda pizzor.
Ringvägen 87, Stockholm
Prisvärd kvarterskrog rekommenderad av Guide Michelin.
Lilla Nygatan 21, Stockholm
Kvarterskrog i litet format med sydeuropeiska vibbar.
Kammakargatan 22, Stockholm
En varm bistroatmosfär med en meny skapad ur Danyel Couets franska matminnen.
Rosenlundsgatan 33, Stockholm
Plånboksvänliga varianter på svensk, fransk och koreansk matlagning.
Arkivgatan 7, Göteborg
Varm och familjär stämning i centrala Göteborgs egna vardagsrum.
Mäster Johansgatan 11, Malmö
Modern europeisk husmanskost med kreativa rätter i säsong och spännande viner.
Erik Dahlbergsgatan 12-14, Malmö
Stor meny, högt i tak och väldigt gott. Här designar gästerna själva sin kväll.
Skånegatan 79, Stockholm
Joel Åhlin och Filip Fasténs omtyckta pärla vid Nytorget.
Södra Blasieholmshamnen 6, Stockholm
En modern bistro med gastronomi på mycket hög nivå.
Restauranger som uppmärksammats för sitt arbete med hållbarhet.
Storgatan 35C, Stockholm
I ett hus med anor från 1700-talet hyllas bonden, den småskaliga producenten och det lilla lokala mejeriet.
Stadsgårdshamnen 22, Stockholm
Avslappnad finkrog utifrån filosofin medveten gastronomi.
Rydöforsvägen 7A, Rydöbruk
En alldeles magisk halländsk matupplevelse.
Johannesborgsparken 1A, Linköping
Nordiska smaker med råvarorna i fokus.
Storgatan 22-24, Växjö
Skog, äng och sjö – gastronomisk hemvist i en modern småländsk stil.
Svenska restauranger rekommenderade av Guide Michelin.
Dalagatan 42, Stockholm
Prisvärd och hyllad avsmakningsmeny.
Hornsgatan 18, Stockholm
Stureplansgruppens första restaurang på Södermalm.
Blasieholmsgatan 4A, Stockholm
Havsgrill & saluhall med hög kvalitet till bra priser.
Regeringsgatan 71, Stockholm
Förmodligen Stockholms mest konceptuella restaurang.
Nybrogatan 15, Stockholm
Frantzéngruppens internationella brasserie på Nybrogatan.
Nybrogatan 25-27, Stockholm
Lyx i boutique-hotellet Villa Dagmar på Nybrogatan.
Humlegårdsgatan 14, Stockholm
Lunch, brunch, cocktails och långa middagar signerade Niklas Ekstedt.
Engelbrektsgatan 3, Stockholm
Festlig fine dining från personerna bakom Aloë och Enjoy Bazaar.
Mosebacke Torg 9, Stockholm
Snygg design och nordiska smaker vid Mosebacke torg.
Tegnérgatan 41, Stockholm
Finkvarterskrog med svensk husmanskost när den är som bäst.
Kommendörsgatan 16, Stockholm
Föränderlig avsmakningsmeny baserad på kreativitet och säsong.
Tulegatan 7, Stockholm
Asiatisk sharefood och nyskapande drinkar i en stor industrilokal.
Skånegatan 80, Stockholm
Okomplicerat och hyllat ett stenkast från Nytorget.
Kronobergsgatan 37, Stockholm
Johan Jureskogs prisade restaurang för köttälskare.
Rosendalsvägen 8, Stockholm
Äkta svenskt mathantverk i en historisk miljö.
Erstagatan 21, Stockholm
Systerkrog till vinbaren Folii.
Roslagsgatan 43, Stockholm
Säsongsanpassad á la carte i Agrikulturs tidigare lokaler.
Primusgatan 116, Stockholm
De bästa råvarorna för stunden i en meny som ändras varje dag.
Skånegatan 33, Göteborg
Prisad liten italiensk restaurang med stora ambitioner.
Drottningtorget 10, Göteborg
Asian fusion med fokus på det lokala, havet och växtriket.
Lilla Torget 1, Göteborg
Pinfärska skaldjur och härliga fiskrätter.
Magasingatan 19, Göteborg
Pampig italienare i de historiska Artilleristallarna.
Risåsgatan 8, Göteborg
Årets Kock-vinnaren Martin Moses tolkar det moderna nordiska köket.
Nordenskiöldsgatan 24, Göteborg
Hyllad omakase-restaurang i Linné.
Adolf Edelsvärds gata 5, Göteborg
Klassisk fisk- och skaldjursrestaurang med härlig havsutsikt.
Västergatan 16, Malmö
En varm atmosfär med färdigkomponerad fyrarätters och mindre rätter att dela på.
Simrishamnsgatan 36A, Malmö
En intim restaurang som serverar en säsongsbetonad meny med rötterna i växtriket.