Block: article_intro

Förberedelserna pågick i fyra dagar med ett 40-tal kockar och konditorer inför årets prestigefyllda Nobelmiddag i Stockholms Stadshus. I år fick stjärnkocken Jacob Holmström äran att ansvara för för- och varmrätten, medan chefskonditorn på Artipelag, Annie Hesselstad ansvarade för desserten även i år. Rätterna fokuserade på lokala smaker och svenska producenter från norr till söder. Nobelmenyn går nu att avnjuta på Stadshuskällaren, som är den enda restaurangen i världen som serverar samtliga Nobelmenyer från 1901 och framåt.

Menyn på Nobelmiddagen 2023:

Förrätt

Gulbeta bakad med alger och salt samt en kräm på alger från västkusten. Serverades med kärnmjölk och krondill samt störrom från Strömsnäsbruk.

Dryck: Shaman Rosé Grand Cru Extra Brut, Marguet, Champagne, Frankrike

Varmrätten på årets Nobelmiddag. Foto: Dan Lepp

Varmrätt

Torskrygg färserad med kungskrabba, serverades med kålrabbirulle, stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba samt inlagd lök med svamp. Till detta serverades vintergrönsaker och sommarens inlagda primörer samt en sås på grillade blåmusslor.

Dryck: 2021 Marsannay Rouge, Domaine Trapet, Bourgogne, Frankrike

Efterrätten på årets Nobelmiddag. Foto: Dan Lepp

Dessert

Bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap. Serverades med chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche.

Dryck: 2018 Château Tirecul la Gravière, Monbazillac, Frankrike

Nobelkonditorn Annie Hesselstad och Nobelkocken Jacob Holmström. Foto: Dan Lepp
Block: author

Related Posts