Block: article_intro

Sveriges tre nya stjärnkrogar

Adam/Albin

Kockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman erbjuder sedan sex år tillbaka på fine dining med ursprung i det nordiska köket. Dessutom har de under två år drivit den omåttligt populära sommarkrogen ÖN by Adam & Albin på Långholmen samt asiatiska Misshumasshu i Birger Jarlspassagen och nyöppnade cocktailbaren Nori Bar vägg i vägg. Till hösten öppnar de nytt i Slakthusområdet som kommer att bli deras största restaurang någonsin.

Nour

Hos restaurang Nour kombinerar Sayan Isaksson asiatiska inslag med svenska ingredienser på ett originellt sätt. Det här blir hans andra Michelinstjärna i karriären. 2017 tilldelades han utmärkelsen för sin numera nedlagda restaurang Imouto.

Knystaforsen

Knystaforsen öppnade mitt under pandemin och är en familjedriven restaurang på landsbygden utanför halländska Rydöbruk. I ett inrett gammalt sågverk vackert beläget mellan floden och skogen sätter man naturen i centrum i allt man gör från exceptionella lokala ingredienser till skicklig kokkonst över öppen eld. Knystaforsen belönades även med en grön stjärna för sin hållbara gastronomi.

2022 års utgåva av Guide Michelin innehåller totalt rekommenderade 255 restauranger varav 74 har minst en stjärna, 32 har tilldelats en Bib Gourmand och 38 uppmärksammas med en grön stjärna. Elvira Lindqvist från restaurang Oxenstiernan i Stockholm fick ta emot en grön stjärna för sitt hållbarhetsarbete.

Alla stjärnkrogar i Sverige 2022:

Tre stjärnor:

Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:

Aloë, Stockholm.

Gastrologik, Stockholm. 

Oaxen Krog, Stockholm. 

Vollmers, Malmö.

En stjärna:

28+, Göteborg

Adam/Albin, Stockholm.

Aira, Stockholm.

Agrikultur, Stockholm.

Bhoga, Göteborg.

Ekstedt, Stockholm.

Etoile, Stockholm.

Knystaforsen, Rydöbruk.

Koka, Göteborg. 

Nour, Stockholm.

Operakällaren, Stockholm.

Project, Göteborg.

PM & Vänner, Växjö.

SK Mat & Människor, Göteborg.

Sushi Sho, Stockholm.

Äng, Tvååker.

Block: author
Block: related

Related Posts